tuto : tukar font post dan sidebar
Posted 1/23/11 // 12:42 AM
korang yang teringin nak tulisan cantik kat title post and sidebar tuh,cuba tutorial ni..yang lepas tu membuatkan anda jammed hotak..sebab kat webs dia dah ubah setting..yang dah berjaya,jangan pandai2 nak ubah mana2..nanti huru hara jadinya..

1)sila download font yang korang rasa cantik bila dok kat blog korang..tak tahu nak download mane?sila la google yang oii..korang boleh cuba font kat dafont , urbanfont , kevinamanda ..font yang korang download tu perlu di unzipped..macam mane unzipped?korang right click kat font yang di download tu,korang exract all..ok ketepikan dulu..

2)korang pergi kat http://www.sifrgenerator.com/wizard.html dan ikut step dia..korang browse font yang korang unzipped tadi..tekan next dan masuk step 2,pastikan korang pilh siFR 3 r436..step ke3 click next and next terus..step 4 nanti review font yang korang browse tadi..kalau dah berkenan click next lagi..lepas tu download and save..

3)korang right click and save link as pada:
sifr.css
sifr.js
blogger-sifr.js
index.htm

nota:kalau korang guna template blogger designer baru,dan tajuk sidebar korang tak berubah,gunakan link kat bawah ni..bukan kat atas..

blogger-sifr.js

nota lagi:link kat atas tu korang right click and save link as tau..jangan korang right click and open new window/tab..fening nanti..

4)sekarang korang sign up new acc webs.com..tarak paham?ok..tengok gambar ni..harap korang faham la yea..

a)click kat get started macam kat bulatan hitam gambar di bawah..

b)korang isi dulu detail2 yang dia mintak..yang kat step 1 yea..kat step 2 tu korang terus isi url korang..tak perlu pilih HTML-only mode .hurm..patut la korang jammed kat sini..rupanya dia dah tukar setting..ni lagi memudahkan korang tau..yang dulu susah sikit..dah isi url,step 3,korang pilih template..lepas tu tekan continue..


c)kalau dah betul detail yang dia mintak lepas korang tekan continue tu,dia kuar macam kat bawah ni..ni kira profile webs korang la..korang scroll down and tekan continue lagi..

d)lepas korang continue,akan kuar iklan seperti kat bawah ni..korang click kat macam bulatan hitam tu..haha..detail kan?

e)nanti kuar profile korang macam kat bawah ni..korang click je x macam kat bulatan merah di bawah ni..

f)kalau korang ikut step aku ni,nanti kuar site korang..macam kat bawah ni..bila kuar macam ni,cepat2 click FILE MANAGER macam kat bulatan tuh..faham?

g)bila selesai,korang click file manager kat tab menu tu,kemudian pilih single file uplouder..lepas tu korang uploud font yang korang download and save via siFR tadi..jangan lupa uploud jugak 4 link yang tadi tu..yang kat step 3..


h)selesai uploud:


mula2 korang klik pada font yang di uploud tu..yang macam kat bulatan hitam tu..dah klik,ketepikan dulu..lepas tu korang klik pada gambar pensil kat blogger-sifr.js..yang macam kat bulatan merah tu..bila korang buka file tu,korang cari kod kat bawah ni..

var kevinandamanda = {
src: 'http://username.webs.com/fontname.swf'
};

sIFR.activate(kevinandamanda);
korang delete link yang bold tuh,and ganti dengan link yang korang yang aku suruh klik pada font dalam bulatan hitam kat atas tadi tu..faham tak?harap2 faham..lepas tu korang cari kod ni pula:
css: ['.sIFR-root { color: #000000; font-size: 28px; font-weight: normal; }'
,'a { text-decoration: none; }'
,'a:link { color: #000000; }'
,'a:hover { color: #000000; }

korang tukar la kaler font yang korang nak..font size pun leh adjust situ jugak..lepas tu korang click save..macam kat gambar dalam bulatan di bawah..


This is the final step! Don't skip it! :)

pegi dashboard --> layout --> edit html..kemudian ctrl F code </head>

<link href='http://username.webs.com/sifr.css' media='all' rel='stylesheet' type='text/css'/>
<script src='http://username.webs.com/sifr.js' type='text/javascript'/>
<script src='http://username.webs.com/blogger-sifr.js' type='text/javascript'/>

korang cuma tukarkan username link ketiga tiga tu dengan username korang..nak tahu dapat kat mana username tu,korang just clik pada sifr.css,sifr.js,blogger-sifr.js kat web korang tadi..yang korang uploud tadi tu..copy je url korang dan gantikan..siap gantikan url username korang,korang copy kode kat atas tu and paste kat atas </head>

save.
Since 2012