tuto : icon sebelah bloglist
Posted 2/1/11 // 11:01 PM

hari nie aku nak ajar cara buat icon sebelah bloglist , biar kasi GEMPAK sikit blog korang tu . :) ngeeee . taknak cakap banyak2 , kita start yer ?

-----------------------------------

1) Dashboard / Layout / Edit HTML / Download Full Template

2) cari code dibawah . lebih kurang pun takpe


.sidebar ul {
list-style:none;
margin:0 0 0;
padding:0 0 0;
}
.sidebar li {
margin:0;
padding-top:0;
padding-$endSide:0;
padding-bottom:.25em;
padding-$startSide:15px;
text-indent:-15px;
line-height:1.5em;
}

3) tekan ctrl+f serentak kalau nak senang carik , dah jumpa ? delete semua code tu . and gantikan dengan code dibawah

.sidebar ul {
list-style:none;
margin:0 0 0;
padding:10px 0 0;
}
.sidebar ul li {
background:url(URL Gambar Kesukaan) no-repeat 2px .25em;
margin:0;
padding:0 0 3px 16px;
margin-bottom:2px;
text-indent:7px;
line-height:1.3em;
}

url gambar kesukaan tu , korang leh tukar dengan gambar korang suka sendiri . byasa aku pergi cari kat SINI . Tapi disebabkan aku baik hati , aku beri sikit gambar yang comel2 . :)



http://i214.photobucket.com/albums/cc105/24168/egobox/vf/resources/favicons/113.gif



http://i214.photobucket.com/albums/cc105/24168/egobox/vf/resources/favicons/103.gif


http://i561.photobucket.com/albums/ss52/angelicxmelody/Small%20Icons/th_2n0q4n6.gif



http://i561.photobucket.com/albums/ss52/angelicxmelody/Small%20Icons/th_takikx.gif

3 Comments:
Blogger +qAsiH naDiRa+ said...

suke!tq for the tutorial~

February 4, 2011 at 9:57 PM  


Blogger beela said...

u r welcome =)

February 4, 2011 at 10:11 PM  


Blogger miz jiha said...

tada pown cOde tue ? :(

April 8, 2011 at 9:01 AM  


Post a Comment

... Back to the blog?

Since 2012