tuto : scroll box dalam blog
Posted 2/2/11 // 10:59 PM
mula2 , aku nak bagitau apa itu scroll box . scroll box nie boleh memperkemaskan lagi gambar gambar kita yang banyak tu T__T . tak paham ? tengok bawah , tu contoh scroll box .


Rupa bentuk scroll box korang akan lebih kurang macam ni. Tapi korang kena adjust sikit width dengan height nya supaya padan dengan blog korang. Jangan lupa letak center tau kalau nak center kan gadget korang ni.

1) design > add a gadget > HTML/Javascript

2) copy code dibawah :

<div style="width:500px;height:300px;overflow:auto;border-width:2px;border-color:000000;border-style:solid;">
lepas korang dan copy code nie , korang letak lah apa-apa benda korang nak letak dan paste dibawah code tadi . senang jerkan ? semoga berjaya =)


7 Comments:
Blogger Gadish Lollipop said...

yes . berjaya juga buat scroll box nieh . thanks ok !

February 3, 2011 at 12:30 AM  


Blogger beela said...

mekasih ! =)

February 3, 2011 at 12:35 AM  


Blogger lilo lollipop said...

beela kalo scrool box ni lilo pkai kt post menjadik ta ?
agakagak kan .. kalo na guna kat post mcm mne pulak step dia ?

February 3, 2011 at 2:19 PM  


Blogger beela said...

sama jer kot .. try dulu :)

February 3, 2011 at 7:01 PM  


Blogger lilo lollipop said...

suda try .. boleh ! thanks ya ..?
lilo amik tuto ni letak kt blog lilo tau ?
credit to beela .

February 8, 2011 at 8:14 AM  


Blogger beela said...

okeyh.. :)

February 11, 2011 at 5:37 AM  


Blogger maii `97 said...

macammanew nakk masowkkan gambar dlam scrollbox ue ? :'(

April 1, 2011 at 11:20 PM  


Post a Comment

... Back to the blog?

Since 2012