tuto : hilangkan background di belakang header
Posted 3/22/11 // 6:38 AM

ini, tutorial nie bukan ajar tentang transparent kan header . tu bab lain yer. sila semak balik buku rujukan :) . ini macam kalau korang guna template minima ke thisaway ke rounders ke, BELAKANG header blog korang mesti ada warna kan ?? hope korang paham lah. :)

-----------------


1.Pergi ke Design->Edit HTML
2.Cari code outer-wrapper

akan jumpa code macam dekat bawah ni
/* Outer-Wrapper
----------------------------------------------- */
#outer-wrapper {
width: 810px;
margin:0 auto;
padding:10px;
text-align:$startSide;
font-family: Verdana;
Background: #ffffff; <-- Ni punca dia. Padamkan code ni
}

Kemudian korang perlu tambah beberapa code sikit. Di bawah outer-wrapper tu ada main-wrapper dan sidebar-wrapper kan. Dekat situ la korang kena tambah sikit code

#main-wrapper {
background: #FFFFFF; <-- tambah code ni
width: 520px;
float: left;
padding-left: 10px;
padding-right: 5px;
}

#sidebar-wrapper {
background: #ffffff; <-- tambah code ni
width: 226px;
float: right;
padding-left: 5px;
padding-right: 10px;
}

Dah siap, tapi korang kena preview dulu. Kalau menjadi baru save.
kalau macam lain sikit.. humm.. korang kena cari code nie
#header-wrapper {

#header-wrapper {
width: 810px;
height: 225px; <-- tambah code ni & edit px hingga bercantum
margin:0 auto 10px;
border:0px solid $bordercolor;

credit from : dremhigh





Photobucket
11 Comments:
Blogger Alia Azmi ◕‿◕ said...

if tk jmpe sume kod tuu , acane plkk ? bole tolong tak ? hee :)

March 22, 2011 at 8:11 AM  


Blogger eyka yuca mika ツ said...

tak jumpe jugak code nye , huhu

March 22, 2011 at 8:42 AM  


Blogger beela said...

ouh.. xkn xde? smua template ade lah.. try lagi

March 22, 2011 at 8:47 PM  


Blogger ahmooy fyqa said...

tak ada pun , tak bape nak faham TUTO nee .

March 23, 2011 at 4:18 AM  


Blogger beela said...

humm , x tau lah .

March 23, 2011 at 5:18 AM  


Blogger ASHAA said...

ha'ahh, tak jumpa pn kod tuu :(

March 30, 2011 at 11:55 PM  


Blogger Gangstar Princess said...

Tak jumpe pon kod nyee ? Tak ade . 0 of 0 lahh . :(

April 1, 2011 at 11:13 PM  


Blogger Nurul Aina said...

jumpe :D

April 15, 2011 at 5:42 AM  


Blogger meera said...

Jumpa code ni. Tapi kenapa panjang sidebar and main-wrapper lain? Nanti dia tak balance

May 30, 2011 at 9:40 PM  


Blogger anynomuous said...

tak dapat cari punca tu...semua pun ada tulis background

January 16, 2012 at 7:27 AM  


Blogger Nurul Ilham ♛ said...

main wrapper saya ada 3 :(
#main-wrap1 {
#main-wrap2 { &
#main {

yang mana satu nii ?

January 28, 2012 at 7:50 PM  


Post a Comment

... Back to the blog?

Since 2012