tuto : rapatkan header/footer pada content
Posted 3/11/11 // 10:12 PM

tutorial nie direquetkan oleh fazeera . yeahh.. jom ikut tutorial nie :

Header

1. Dashboard > Design > Edit HTML > tick expand widget template
2. Tekan CTRL+F search code kat bawah ni ok
/* Header
----------------------------------------------- */
3. Ok, da jumpa. Tengok kat bawah-bawah. korang akan jumpa code ni
border: 9px solid $headerBgColor;
kalau ta faham. tengok gambar ni.
klik untuk tumbesaran
4. Apa yang perlu korang buat. Tukarkan pixel tersebut kepada 0.
Contoh ;
border: 0px solid $headerBgColor;
5. Ok,try preview. kalau menjadi, terus save.

Footer
Sama juga macam header.
1. Dashboard > Design > Edit HTML > tick expand widget template
2. Tekan CTRL+F search code kat bawah ni ok
/* Footer
----------------------------------------------- */
3. Ok, da jumpa. Tengok kat bawah-bawah. korang akan jumpa code ni
padding-top: 9px;
Contoh gambar ;
klik untuk tumbesaran
4. Sama juga, korang perlu tukar angka pixel tu kepada 0.
5. Contoh ;
padding-top: 0px;
6. Try preview, kalau menjadi terus save yaww..
P/s : Aku pengguna CLASSIC TEMPLATE. Tapi kalau pengguna template designer nak mencuba, boleh try. Aku rasa codenya sama juga kot. Korang try la ye cari-cari sikit. Cuba k.. dun give up..give up..huhuhu ^__^. Ada masalah, comment..kat shoutbox pun buleh. *aku tak hebat..ok,papai..selamat mencuba.



9 Comments:
Blogger alien shasha said...

tak jadi laah . asal ek . dah try bubuh dekat code lain . even dah try tambah code . but still sama ja =='

March 11, 2011 at 11:42 PM  


Blogger beela said...

oh.. x tau r.. coz beela ambik dari tutorial org lain jer r.. tak check. sorylah

March 12, 2011 at 12:04 AM  


Blogger ain j said...

ape mksd rapatkan header/footer pd content tu ??? dia jd mcm header blog ni ke ?

March 12, 2011 at 5:28 AM  


Blogger beela said...

eyerpp.. :)

March 12, 2011 at 11:32 PM  


Blogger nur ifzah said...

thnx :)

March 17, 2011 at 3:45 AM  


Blogger beela said...

welcome :)

March 18, 2011 at 3:49 AM  


Blogger Sahira (: said...

Tak jadi lah. Tak jumpa pun code tu oh. Kenapa yekk? );

March 20, 2011 at 1:31 AM  


Blogger Nisa Sayakinie said...

akak cener nk uad header ta smbong mcm akak ni ? blog adk header dy jadi mcm lain lahh =='

June 2, 2011 at 12:35 AM  


Blogger Amira Syuhada said...

thanks ^^ menjadi dahh :))

December 28, 2011 at 7:25 PM  


Post a Comment

... Back to the blog?

Since 2012