tuto : tukar warna scrollbar
Posted 6/19/11 // 7:12 AM

assalamualaikum , reader (s) yang terbaik :) . apa tu scrollbar ? acuuu pergi sengetkan kepala anda ke arah kanan blog saya , ada benda yang berbeza dop? kalau tak perasan lagi , acu pergi buka blog korang tengok kanan sekali tu TEMPAT SCROLL TU . haduyai , kasi gempakkan lagi blog anda ye , nak tak buat ? kalau nak ikut tutorial ni ye :)

-----------

1Pergi Design > Edit HTML .
2Ctrl + F , then korang carik code ]]></b:skin>

3 Dah jumpe ? Kalau dah jumpe , copy code dekat bawah ni and pastekan sebelum code ]]></b:skin> tadi

::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #FFFFFF;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #000000;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}
:8g2: Tukar yang yang warna purple tuu untuk background scroll bar tuu . Yang warna merah tu ialah benda scroll tu , yang #000000 . Tukar lahh . Kalau korang nak scroll bar tu ade background , korang tukarkan background-color: #000000; tu kepada :
background-image:url(URL BACKGROUND);
:8g2: Macam biasa , URL BACKGROUND tuhh korang tukar dengan Url BG yang korang nak .



dan , sorry malas nak ejas . hehe :)



credit : diaryikha
8 Comments:
Blogger Nurul Fatihah said...

YG WRN MERAH TU KENA LTK COLOUR KE ?

June 19, 2011 at 7:50 AM  


Blogger Ejan said...

Thanks ^_^

June 20, 2011 at 4:52 AM  


Blogger syashafie said...

yeay ! nanti boleh cuba :D

June 26, 2011 at 10:23 AM  


Blogger uNa said...

mcm best jew..nk try la nnt :-)

June 30, 2011 at 8:51 PM  


Blogger Nurul Norhafizah said...

kenapa saya buat tak jadi ?

August 19, 2011 at 8:19 AM  


Anonymous khaleeda eliza said...

yayyy . jadii ;) tengsss

August 22, 2011 at 11:16 PM  


Blogger it's me! said...

best ! tq :)

August 26, 2011 at 4:07 AM  


Blogger Beasty Boys said...

Asal tak jadie ?

October 9, 2011 at 1:17 AM  


Post a Comment

... Back to the blog?

Since 2012